ISOC Бельгії організував обговорення щодо стійкості інтернет-мереж в Україні.

З ініціативи Олени Кушнір (https://www.ripe.net/membership/gm/meetings/may-2023/executive-board-election/candidate-biographies/#olena-kushnir), яка є глобальним членом ISOC та за ініціативою NOGUA, за підтримки з боку Президента ISOC Chapter Belgium Frederic Taes та участі Європейського Бюро ISOC Global (Nick Hyrka) 5 вересня пройшло обговорення проблемних питань стійкості Інтернету в Україні.
З боку ISOC Ukraine Chapter донесено до колег проблемні питання стабільності роботи ринку, які обговорювалися серед українських операторів:

  1. Насамперед інтернет ринок України унікальний. У нас представлено понад 4000 (!) операторів, з яких 7-8 операторів – великі оператори, а решта – малі та середні підприємства (МСП), але які надають основний доступ до мережі Інтернет для більш ніж 70% абонентів.
  2. Ми виділяємо 4 основні фактори загрози для стабільної роботи інтернет-ринку.
    2.1. Технічний фактор. Мережеве та комутаційне обладнання, що вийшло з ладу, в результаті атак.
    2.2. Фактор стабільності комунікацій. Розірвані фізичні лінії внаслідок атак.
    2.3. Енергетичний фактор. Необхідність використання генераторів, що призводить до суттєвих витрат.
    2.4. Економічний фактор. Спроби перевести сегмент МСП нові принципи оподаткування.
    На наш погляд, найбільш критичними факторами є 2.3 і 2.4.
  3. Окремо про економічний факторб тобто зміни моделі (збільшення) оподаткування.
    Зміна оподаткування як це пропонується і усталених схем ціноутворення та формування зарплат – призведуть до банкрутства, тому в цьому питанні зараз лежить найбільша загроза стабільності роботи та існування ринку.
    Реформування сегмента МСП шляхом підвищення податкової ставки практично означає поглинання малих і середніх операторів великими операторами. Але це призведе до структурних змін на ринку і як показує практика в негативному сенсі щодо технічної та комунікаційної частин. Буде переформатовано критичну інфраструктуру країни. Ось у цьому найголовніша небезпека. Те, що працює навіть у поточних умовах за технічною, технологічною, адміністративною, кадровою, економічною та фінансовою структурами ринку, що склалися, не працюватиме також стійко після руйнування цих складових.

Залишити коментар